Villerslevgaard.dk ©

Kontakt:
Vibberstoftvej 8
7752 Snedsted
Tlf.: 97 93 63 44 - 40 82 53 30
Fax: 97 93 64 63
villerslevgaard@os.dk

• Fotoalbum

• Læg en hilsen i vores gæstebog »

     

 


Artikler fra medierne med relation til Villerslevgaard


Dyrevelfærden blev den store taber i konflikten (september 2007)

 



Vrede og frustration blandt landmændene ovenpå slagterikonflikt.

Nu slagtes der igen grise på Tican, og tilbage står en flok frustrerede og vrede svineproducenter, der mener, at grisene og dyrevelfærden blev taget som gidsel i en faglig konflikt mellem tilsynsteknikere og dyrlæger og deres arbejdsgiver, Fødevarestyrelsen. En konflikt som hverken landmændene eller slagterierne havde noget med at gøre.

Sådan vurderer formanden for Midtjysk Svineregion, Anders Hargaard.

Økonomisk lussing

På Tican står direktør Ove Thejls også med store frustrationer, og må sammen med svineproducenterne tage den økonomiske lussing.

- Vi står i dag med en endnu større pukkel, end vi gjorde før konflikten. Puklen er vokset med 20.000, mens vi lå stille, og vi står nu overfor en pukkel på omkring 52.000 grise, hvilket svarer til otte dages ekstra slagtning. Det bliver dyrt i overarbejde, at arbejde os gennem den her pukkel, siger Ove Thejls.

 

 

 

 

Nu slagtes der igen på Tican (4. september 2007)

 

Nu slagtes der igen på Tican i Thisted, efter konflikten mellem tilsynsteknikerne og Fødevarestyrelsen blev afblæst søndag. Nu skal regningen betales, og den står direktør på Tican, Ove Thejls, og svineproducenterne med. De grise, der ikke blev slagtet under konflikten, har vokset sig lidt småfede, og har derfor tabt i værdi, hvilket betyder et tab for Tican og svineproducenterne. Der skal også betales flere penge til lønninger for overarbejde, så regningen bliver stor. Det værste er dog de lidelser grisene blev udsat for i overfyldte stalde, mens konflikten kørte, påpeger formanden for Midtjyske Svineregion, Anders Hargaard.

- Jeg har savnet de politikere, der ellers altid hurtigt er på banen, når dyrevelfærden er truet. De har været påfaldende tavse under hele den her konflikt, hvor dyrevelfærden ellers har været den helt store taber, siger han.

 

 

 

 

Dyb frustration hos producenter (4. september 2007)

Dyrene blev taget som gidsel under slagterikonflikten, mener formanden for svineregionen

Dyrevelfærden, der normalt plejer at være et emne, der kan få flere politikere på tinge op af stolen, har ikke fået mange ord med på vejen fra politisk side, under den konflikt, der fra onsdag i sidste uge til i går, mandag, lammede flere jyske slagterier, heriblandt Tican i Thisted - og det kan undre, understreger formanden for Midtjysk Svineregion, Anders Hargaard.

Han bakkes op af formanden for Landbo Thy, Niels Jørgen Pedersen.

- Det er dybt frustrerende, at Fødevarestyrelsen og ikke mindst de implicerede dyrlæger, der nedlagde arbejdet, har tænkt mere på fagpolitik end på dyrevelfærd, i den her sag. Dyrene er blevet taget som gidsler, og grisene er nok dem, der har lidt mest. Sådan ser svineproducenterne i hvert fald på sagen, siger Niels Jørgen Pedersen.

Både han og Anders Hargaard mener det er uacceptabelt, at Fødevarestyrelsen og dens ansatte ikke har været i stand til at fortsætte arbejdet samtidig med, at de fik løst deres faglige uenighed.

- Det er helt uacceptabelt, at arbejdet blev sat i stå, mens parterne diskuterede ansættelseskontrakter. Det undrer mig også, at politikerne har været helt tavse omkring grisenes velfærd under konflikten. Der er flere repræsentanter i Folketinget, der ellers plejer at være meget hurtigt ude, når dyrs velfærd trues. Et parti som Ny Alliance vil gerne slå sig op som et sundhedsparti, men de har været meget tavse i den her sag, og ligeledes Dansk Folkeparti, der også plejer meget hurtigt at være ude, når der er tale om dyrs velfærd, siger Anders Hargaard.

 

20.000 grise blev taget som gidsler under konflikten, og det var ikke dyrevelfærd, der stod øverst på dagsordenen, mener formanden for Midtjysk svineregion.

 

 

 

 

 

God aftale om levering af grise (juni 2007)

Svineavler Anders Hargaard mener, at Tican har fremtidssikret transporten af grise

 

VIBBERSTOFT: - Jeg tror, det er den rigtige løsning, når Tican har valgt to store transportfirmaer til afhentning af grisene fra landmændene til slagteriet, siger Anders Hargaard, Vibberstoft, der er formand for Midtjysk Svinerådgivning, som har hovedkontor i Skive.

Især på baggrund af forhandlingsforløbet med Ticans 18 tidligere vognmænd, som ifølge Anders Hargaard det nærmeste var gået i hårdknude.

Han deltog i informationsmødet sidste tirsdag, hvor formanden for Tican Jens Jørgen Henriksen orienterede om aftalen med Jysk Svinetransport og Dansk Grisetransport.

- Vi fik den opfattelse, at Tican havde strukket sig langt for at imødekomme de lokale vognmænd, og ifølge formanden håbede Tican til det sidste, at vognmændene havde givet et samlet tilbud, og som jeg ser det, mener jeg, at Tican har gjort, hvad de kunne, siger Anders Hargaard.

Han hilser aftalens økonomiske incitament velkommen, som gør det op til den enkelte landmand at forbedre mulighederne for at læsse lastbilen effektivt.

- Det er en god gulerod, og nu er det ikke fællesskabet, der betaler for den tid, det tager at læsse en transport, men nu er det op til den enkelte landmand, og det synes jeg fremadrettet er en rigtig løsning, fremhæver Anders Hargaard.

- Helt overordnet mener jeg, at aftalen med de to transportfirmaer er en fremtidssikret ordning, og man skal også tage i betragtning, at det hele er gået utroligt hurtigt, siger Anders Hargaard, der producerer både søer og slagtesvin, som han leverer 8500 - 9000 af årligt til Tican.

 

 

Stormbrand i Villerslev (14. januar 2007)

Søndag formiddag brændte laden på ejendommen Oddesundvej 220 lidt nord for Villerslev. Stormen, der søndag drog over Thy på sin vej gennem hele Danmark, kulminerede netop, da branden blev opdaget.

Stor­men søn­dag for­mid­dag gav bran­den i la­dens fle­re hun­dre­de halm­bal­ler god næ­ring. Var­me­ud­vik­lin­gen var ko­los­sal, så brand­fol­ke­ne måt­te pas­se­re­de i god af­stand.Gården, der har stalde til 70.000 kyllinger, har netop skiftet ejer. Anders Hargaard har overtaget gården. Den forrige ejer Jens Martin Skov bor stadig i stuehuset.

15.000 kyllinger reddet
Da han ved nitiden kiggede ud over gårdspladsen mod laden så han kraftig røg. Efter at have undersøgt årsagen alarmerede Jens Martin Skov brandvæsenet.
Thisted Brandvæsens afdeling fra Falck i Hurup var hurtigt fremme. Indsatsleder Kristen Overgaard måtte hurtigt konstatere, at den kraftige vind gjorde det umuligt at slukke ilden i ladens flere hundrede bigballer. Indsatsen blev koncentreret om, at undgå ilden bredte til en kyllingestald med 15.000 dyr. Det lykkedes.

Strømmen forsvandt
Strømmen på gården forsvandt som en følge af branden. Kyllingerne ville efter tre timer uden ventilation, vand og foder få problemer i staldene. En tilkaldt elektriker fra elfirmaet Facius i Koldby fik dog hurtig genetableret strømmen. Ved 18-tiden søndag aften tog de fleste brandfolk hjem. Der deltog 12 mand fra Falck i Hurup, 14 mand fra Beredsskabsstyrelsen Nordjylland og 2 mand fra Thisted Brandvæsen i Thisted i slukningsarbejdet.

Brandårsag ukendt
Vandet til slukningen af branden blev hentet i en bæk ved Gudnæs, hvor mandskab fra Beredskabsstyrelsen Nordjylland fyldte adskillige tankvogne.
Fire mand fra Falck i Hurup har hele natten arbejdet på brandstedet. Årsagen til branden kendes ikke. Der skal mandag laves tekniske undersøgelser.

 

 

 

 

Svinesyge hærger (4. juni 2003)

 

Svinesygdommen PMWS har nu bredt sig i et omfang, så den truer med at underminere økonomien hos danske svineproducenter. De svinetætte områder Thy og Mors og Salling er hårdest ramt, men også et stort antal besætninger i Vendsyssel er smittede.

Dansk Veterinærinstitut har siden 1. januar 2001 konstateret 167 smittede besætninger i Danmark, men formanden for svineudvalget i Det Thylandske Landøkonomiske Selskab, gårdejer Anders Hargaard, Snedsted, vurderer, at langt flere har sygdommen.

- I starten kostede det rigtigt mange penge, op til 25.000 kr., at få stillet diagnosen, og mange har utvivlsomt veget tilbage af frygt for konsekvenserne for omsætningen, siger han.

Anders Hargaard fik som en af de første i Danmark konstateret sygdommen for halvandet år siden. Den har indtil kostet ham et indtægtstab på en kvart million kr. og symptomerne som utrivelighed og øget dødelighed hos grisene og karakteristiske vævsforandringer i lever, lunger og tarmsystem.

I følge foreningens svineproduktionskonsulent Jørgen Røhrmann er 15-20 pct. af besætningerne i området smittet.

Sygdommen har floreret i Canada siden 1991, men ingen kender endnu smitteveje eller helbredelse. Anders Hargaard mener, at erhvervet og det offentlige har sat for få penge af til forskningen.

- For den enkelte landmand, som bliver ramt, er det dybt alvorligt. Han risikerer økonomisk sammenbrud, og det betyder at der kommer færre grise til slagtning, siger han.

Underdirektør Flemming Lønbæk, Danish Crown, er ikke tvivl om, at problemet eksisterer, men 5000-8000 færre grise om ugen ud af 370.000 ligger inden for normal usikkerhed i prognosen.

 

 

Læs også:

Få mere ud af rådgivningsbesøg

Status for PMWS

Anders Hargaard tager formandspost

Midtjysk Svinerådgivning kritiserer slagterier